Johannes Vidén & the bluebird association-Day of Defeat EP

Julen för tre år sedan är mest känd som den  julen då vi blev av med Alf Robertson men Göteborgs musikscen led inte bara förluster den vintern. Det var även då som Johannes Vidén bildade sitt Bluebird Association och lade grunden till en EP som aldrig riktigt fått se dagens ljus i en officiell skepnad, fören nu.

När jag för två år sedan fann Johannes Vidén så var det främst låten Johannes Vidén & Bluebird Association – It’s Alright som fick mig att tro och hoppas på något stort. En tro och förhoppning som fortfarande hålls vid liv och kommer kulminera den 28e mars då den riktiga debutskivan kommer, på svenska. För samtidigt som Vidén arbetat på sitt svenska material så har han givit oss sina gamla engelska pärlor från en svunnen tid. Den lite mer nertonade Townes van Zandt-inspirerande skivan Seabird är inte bara historien om en förlorad generation som försöker söka sanningen i något förljuget, det omfamnas av en avskalad ljudbild med inslag av både smäktande trumpeter och skickligt gitarrspel.

Day Of Defeat EP som alltså släpptes på Spotify i dagarna är inget nytt under solen för oss som kan Vidéns musik, men den är fortfarande lika bra som den var för två år sedan när jag för första gången fick stifta bekantskap med The Bluebird Association. Redan i inledande titelspåret Day of Defeat så visar man prov på stor musikalitet och känsla för melodier med en otroligt vacker pianoslinga. Det hela känns som ett stort epos och nyss nämnda It´s Allright står ut lika starkt idag som den gjorde för två år sedan. Det vilar ett slags tidlöst skimmer över den här sortens musik, och tack vare Vidéns känsla så känns det aldrig förlegat eller påklistrat, det är inte alla artister som kan fånga det.  Resten av ep´n fortsätter på en mer nedtonad stig men håller sig fortfarande lika intressant tack vare melodierna som följer textens alla krokar, det är som om man tog New York till Austin. För på samma sätt som det är avskalat och melankoliskt så är det storartat och ambitiöst. Det är helt enkelt en väldigt trevlig liten EP som antagligen kommer följa med mig i resten av livet. Det är inget dåligt betyg det

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s