Kulturnatta på Göteborgs Stadsmuseum med Anton Kristiansson!

I Sverige har vi en skolminister som kallas för “Rottingmajoren”, så det är väl inte konstigt att vi då har en kulturminister som tycker att ordet kultur har en negativ klang. Det är heller inte särskilt konstigt att vi  då verkar gå mot en mer marknadsanpassad kultur där privata aktörer ska bestämma över våran kultur. Men än så länge har vi våran kultur relativt fri, och det är något vi firar varje höst.

Kulturnatta är i år större än någonsin, 125 aktörer ger oss runt 200 programpunkter och det mesta är gratis, annars får man köpa ett kort för 150 kr.

Det finns så klart en mängd trevliga platser att besöka men den spelplatsen som i år verkligen ligger i framkant är Göteborgs Stadsmuseum.

“Göteborg och Museum – tillsammans i 150 år. Välkomna till en Kulturnatt om Museers kraft, Göteborgs karaktär, och nydanande 1860-tal. Johanna Koljonen, journalist, På Spåret-vinnare m.m berättar om sin fascination för museer. Soraya Hashim, från Morgonpasset i P3 och Jonna Abelsson, Relationsrådet i P3 berättar om sitt Göteborg. På scenen uppträder Tildeh Hjelm med lekfull sång i experimentell electrobeatpop och Anton Kristiansson med lyrisk indie-rap.Prova också på historisk dans i vår foajé och gå på stadsvandring som om det var 1861!  Gratis biljetter till föredragen hämtas från kl. 18.00 samma dag.

Ni förstår ju själva var ni ska befinna er.

Anton Kristiansson ska alltså spela, jag grämer mig fortfarande över att jag missade konserten på Jazzhuset under Way out west, det var tydligen magiskt. jag har inte sett Anton sen han spelade på Svanen i början av 2010 så vi ser fram emot fredagens spelning. Det har ju som ni förstår runnit en del vatten under broarna sen jag såg honom första gången i början av 2000-talet när Anton och hans grupp Illuminati agerade förband åt Fattaru på musikens hus. Efter gangsterrappen från Majorna har det blivit skrytrap i fyrtakt med Grand Prix, storbandsrap med The Ninjas och nu alltså en så kallad indie-rap. Vad det nu ska betyda.

Anton själv gillar ju att provocera, så har det ju alltid varit, dock tillsammans med en djupt inrotad humor som ibland kan missuppfattas. Dom riktiga headsen hatar hans smink och hans leopardsjalar, indie-kidsen måste för alltid vänta 5 sekunder in i I´ll be gone innan dom kan jubla. Det är ett utstuderat sätt för att aldrig sätta sig själv i ett fack, för om man gör det så måste man vara på ett visst sätt, det förväntas vissa saker av dig.

Därför tycker jag att vi kan sluta diskutera hur han “spränger gränser” och istället fokusera på musiken.

“jag formar ord som betyder allt för någon som förstår dom, men  betyder inget alls för den som inte tål dom”

I manifestet Monstret (feat. Niklas von Arnold) säger han det ganska bra själv, och visst är det så, vi som förstår det älskar det, ni som inte tål orden är av en annan åsikt.  Anton Kristiansson – Och Jag är en av de starkaste svenska skivorna på senare år, ett flertal extremt bra låtar som blandas med låtar som når nya dimensioner ju mer man lyssnar på dom. Det är välproducerat och genomtänkt, det är en generationsroman för oss som försökte bli vuxna i Göteborg i början av 2000-talet.

Så vill ni höra hur vi hade det, och vad det blev av oss så bege er till Göteborgs Stadsmuseum vid 22.00, egentligen borde ni komma tidigare och ta del av allt annat, bland annat Tildeh Hjelm som spelar vid 21.30.

Eventet har ni här . Observera att det är fritt inträde samt fri åldersgräns.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s