Johannes Vidén-Seabird

Förr hette det The Basement Tapes, nu skulle man kunna kalla det The Harddrive Tapes, vissa saker förändras ju, medan andra saker bli bättre av att inte förändras. Det är ju ändå fortfarande så att den bästa musiken redan är gjord så varför konstla till det? Varför försöka göra något nytt, bara för att vara först med något? Varför inte bara återgå till den enda musiken som någonsin kommer betyda mer än livet själv.

Johannes Vidén valde att plocka fram några gamla låtar som legat på en hårddisk sedan 2007-2008 och sammanställa en alldeles utmärkt liten skiva vid namn Seabird med ett titelspår som ligger som en skyline av nedstämd förhoppning över hela staden. Hela skivan vandrar mellan harmoni och melankoli och bildar tillsammans en helhet som egentligen är ganska svår att ta på, i alla fall ganska svår att beskriva. Det är som om man skulle slå samman  Frank Sinatra, Dylan och Townes Van Zandt i samma själ, det är där någonstans vi landar.

Det är tio stycken tidlösa texter, som aldrig blir daterade, aldrig tråkiga och aldrig irrelevanta. Det är som man sa i Austin under Waylons dagar, att musiken går dit texten tar dig och det är även så i detta fallet, lågmälda men välarbetade arrangemang där musiken låter texterna vara i förgrunden. Det är den här berättande lyriken som man ser allt för sällan i dagens musikvärld, allt färre har något att berätta men samtidigt är det dom som får chansen..

 

Det är sånger om en förlorad generation, 80-talister  som präglats av individualism och skapade behov, där ungdomar inte vet skillnaden på vad dom vill ha och vad dom behöver, där man ska ha allt för att undvika att vara ingen. Det är sånger om förlorad kärlek och lycka, det handlar om nedslagna förväntningar som trots det ändå landar i någon slags förhoppning att allting löser sig med tiden, vi behöver bara få lite perspektiv på saker och ting, likt en fågel som seglar över ditt hjärtas grumliga vatten.

Det är då vi lutar oss tillbaka med en whiskey-sour och lyssnar på Johannes Vidén – From Hawk To Sparrow och drömmer oss bort till dom klippiga bergen i Colorado, på behörigt avstånd från den förruttnade individualismen.

Köp den på i-tunes!

Advertisements

One response to “Johannes Vidén-Seabird

  1. Pingback: En seriös journalist, är det verkligen något att vara? | Que Club

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s