Svart-Fri Från Kungen

I en stad där allt vatten i Eskilstunaån tillhör Joakim Berg, han äger till och med båda tornen i Sveriges sista katedral som ligger belägen vid Stadsparken. I en stad där varenda förort och gatunamn har färgats av en vis grupp så känns det befriande att vi nu har ett Eskilstunaband som aldrig blir Kent.

För två år sedan släppte man Älskade Älskade Du Ep och ett år efter det så släppte man även Molgan EP så vad vore en vår utan att Svart ger oss en ny skiva?. Mycket har dock hänt sedan det senaste släppet och när man nu ger oss skivan Fri Från Kungen så visar man att man är ett Eskilstunaband som ändå borde bli väldigt känt.

Om den 11e september är en viktig dag i historien för Amerikanerna så är den större för Chilienarna och ganska stor för sossarna men viktigast var den nog för Carl Carlsson, huvudaktör i Svart. Den 11e september 2009 muckade han från lumpen och fick då för första gången känna hur doften av frihet kändes. Titelspåret och hela skivan är en stor kärleksförklaring till friheten.

Svart har tagit steget från den smått juvenila men charmiga gullpoppen till att mogna och bli ett bredare band utan att förlora energin som dom hade under dom första åren, ett svårt steg som oftast möts med delade åsikter. Vi minns hur Håkan Hellström blev bemött när han släppte sin tredje skiva och på något sätt så påminner just Fri Från Kungen om Ett Kolikbarns Bekännelser. Textmässigt så har Carl Carlsson växt ofantligt mycket och han har lyckats kanalisera energin till när den behövs.

Tanken med skivan var att gå 80-tal, och då menar man inte Alphaville utan Paul Simon – GracelandPaul Simon och tecknade barnserier från 80-talet blev alltså inspiratörer till Fri Från Kungen och till skillnad från tidigare släpp så har  man  mixat och spelat in allt helt själva. I skivans starkaste låt Nattens Barn Stämmer Upp Till Sång så lyckas man blanda Grymlings med Bob Dylan och där visar även Carl att han har tagit skrivandet till en helt ny nivå.

I låten Fri Från Kungen så ger han hela värnplikten en känga och till tonerna av ren arbetarrock (som vi även fått höra på Brukets senaste skiva) så hyllar han både utanförskapet och friheten. Samma tema går igen i låten Sätt aldrig mer lås på mig där han med både humor och distans konstaterar att dom spelar i ett Eskilstunaband som aldrig blir varken känt eller Kent. Att man  sedan citerar en av mina favoritfilmer genom att sjunga att livet ska vara som för en fjäril en sommardag, ett citat som jag citerade senast i helgen.

I den så kallade Dragspelslåten som till slut fick namnet Bli mig, maj 2004 då den inte innehåller något dragspel gästas av en gästsångare som fortfarande är hemlig. Låten är egentligen gammal som gatan men behövde vila några år för att nu komma ut med full kraft och här ger dom oss den här energin och glädjen som vi fått under tidigare skivor.

80-talet kommer sedan tillbaka i låten Med Någon Som Du, som Carl beskriver så här;

Handlar om att falla in i en dekadent vardag men också om ett utanförsskap och om att våga stå utanför samhällets normer, för det kommer alltid finnas någon med samma värderingar och när man finner den kan det kvitta om hockeygänget sticker kniven i dig för att den du älskade hade fel hudfärg, kön eller kanske bara fel frisyr.

Helt fantastiskt skrivet egentligen.

Carls tid i lumpen var uppenbarligen på gott och ont, frustrationen att stå i en vaktkur samtidigt som man vill erövra världen med sin musik gav honom samtidigt tid att distansera sig till livet i Eskilstuna och samhället i stort. Det är just dom reflektionerna vi får till stor del på skivan och det slår mig hur bra Carl Carlssons texter egentligen är.

I Göteborg har vi Almedal och Samtidigt Som som ligger i samma fack som Svart, men skulle man ställa upp Love, Adam, Francisco och Erik bredvid Carl Carlsson så skulle den sistnämnda lysa väldigt mycket starkare.

I min bok så krävs det både känslor och samhällsskildringar för att göra en text intressant, det är få i Sverige som bemästrar det, fler och fler försöker bli en ny Winnerbäck istället för att skriva om det som verkligen berör. Svart är inget politiskt band på något sätt, men en viss medvetenhet smyger sig på och en doft av socialrealism ligger över hela skivan. Att bandet är röd-grönt i allmänhet och Carl Carlsson är uttalad miljöpartist märks och känns men han är noga att poängtera att texterna återspeglar honom själv, och inte miljöpartiet.

Skivan säljs för tillfället endast lokalt men kommer inom kort att finnas på Ginza och Cdon samt på deras spelningar. För tillfället så är dom bokade i Emmaboda, Eskilstuna, Stockholm, Halmstad, Hässleholm och Kolbäck men dom hoppas att det ska ta fart på även den fronten.

Gå in på deras myspace för mer information samt för att lyssna på samtliga spår från en av årets bästa skivor.

http://www.myspace.com/svenskavisorattrojatill

Att deras bandbeskrivning sedan är något av de bästa jag sett i dom sammanhangen gör inte saken sämre.

För att liva upp det hela så får ni en gammal dänga också.

Advertisements

3 responses to “Svart-Fri Från Kungen

  1. Gud vad jag håller om att bandbeskrivningen är helt magisk! tackar för tipset hade aldrig hört talas om dom tidigare men lyssnar just nu och det lät riktigt bra.

  2. Pingback: 2004 så hade jag en flickvän, som var korkad nog att ta mig för den jag var.. « Que Club

  3. Pingback: Paper Animals! | Que Club

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s