Steso Songs-Now It´s Dark

Jag skrev om henne förra veckan, när vi såg henne på Pustervik tillsammans med Hästpojken och Franska Trion, idag släpptes alltså hennes nya skiva Now It´s Dark på bolaget Lyckan/Border. Den hade inte ens kommit upp i hyllorna hos Bengans när jag va där och köpte ett exemplar. Vi känner redan igen fyra av låtarna från EP´n som kom 2008 och då hade hon redan hunnit med att bli en stor myspace-hype samt vara förakt till Marit Bergman, om Bergman jobbar för att stärka unga tjejers självbild så jobbar Steso Songs på ett lite annat sätt, fast med samma mål.

Steso, Stesolid, Diazepam, bensodiazepiner, i folkmun benzo eller flödder, vanligare än man tror och inget man heller skyltar med. Därför känns det fantastiskt att Karolina Stenström inte hymlar om någonting.

Sångerna är becksvarta, det är överdoser, självmorg, fyllor, självförstörelse, urkukningar, trasiga förhållanden och framförallt så är det riktigt riktigt vackert. Jag försöker påtala att det finns två sorters människor, dom som är lyckliga och olyckliga i det lyckliga, samt dom som är lyckliga och olyckliga i det olyckliga. Göteborgsscenen har i alla år stått för det senare, medan Stockholmsscenen för det förstnämnda, om man ska hårddra det. Karolina Stenström faller under Göteborgsmentaliteten, översätt en random text, gör den till schlager och vips så hade den platsat på den senaste Hästpojken skivan.

En annan sak som höjer skivan är arrangemangen, hon kunde gjort musiken i stil med texterna, hon kunde kört över oss totalt och lämnat oss med inget annat än en uppskurna handleder, lite som efter att man lyssnat på Natt klockan 12 på dagen med Pst/Q. Musiken skänker dock ett helt annat ljus över låtarna, arrangemangen inger hopp och glädje, en sorts strävan att  någon gång bli lycklig, i det olyckliga. Det finns något jävligt vackert i det med.

Texterna blir tillsammans med musiken i sig en ganska surrealistisk upplevelse, lyssnar man på The Worse utan att lyssna på texten i sig så förvandlas det plötsligt till en riktigt bra pop-dänga som skulle kunna göra sig i vilket sammanhang som helst, men så enkelt är det inte. När raden om att hoppa från den där balkongen kommer så blir man påminda om det becksvarta igen. Det kommer liksom aldrig försvinna, det är därför vi aldrig kan bli lyckliga i det lyckliga.

Man läser olika reaktioner på skivan och märker att många förkastar storheten i skivan och försöker få det till ett juvenilt rop på hjälp, någon annan tyckte att det var motsägelsefullt med mörka texter och glada melodier. För att citera Dylan; don’t criticize What you can’t understand.

Det är inte bara en viktig skiva i den bemärkelsen att den sätter spotlighten på unga tjejers depressioner och drogproblem, skivan är för er, precis som hon antyder i den näst sista låten This is for you girls. Skivan är även en riktigt bra popskiva, med vackra pianoslingor och vacker sång, välarbetade arrangemang och som vi redan varit inne på, fantastiska texter.

Perssons Pack – Sångare Utan Orsak känns aktuell på något sätt

Steso Songs – Now It´s Dark

http://www.myspace.com/stesosongs

http://kritiker.se/skivor/recension/?skiva=Steso_Songs__-__Now_It%27s_Dark

2 responses to “Steso Songs-Now It´s Dark

  1. Jävla idioter lyssna på en knarkare. Fattar ni inte det? HON ÄR EN KNARKARE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s